P-AJOLUVAN SUORITTAMINEN (LUPA AJAA KILPAA PONEILLA RAVEISSA)

F1CF6FC2-08F3-4FCD-82D5-4D137DFD3C50

Oloni on todella vanha, koska olen suorittanut ponien ajolupakurssin kuusi vuotta sitten. Kuusi vuotta, voitteko kuvitella? En itsekään ole päässyt vielä raiteille ajan kulumisesta, sillä tämä vuosi (2018) on viimeinen vuoteni shetlanninponien kärryillä. Asiaa en ole itsekään vielä sisäistänyt, ehkä syksyllä alkaa sitten harmittamaan. Samaisena vuotena jona täyttää 17 on vielä mahdollista ajaa kilpaa, mutta ensi vuonna täytän 18 ja silloin en saa enää ajaa shetlanninponeilla. Mahdollisuuteni ovat siis ensi vuonna enää gotlanninrusseissa tai hevosissa. Näillä näkymin tavoitteenani on siirtyä hevosiin.

Joskus tuntuu hassulta, että samaisessa startissa on kuusi tai seitsemän vuotta nuorempia lapsia ajamassa ensimmäistä ponilähtöään. Ajoin ensimmäisen lähtöni vasta 2014, noin puoli vuotta kortin saamisen jälkeen silloisella ponillani, Yiazmiinillä. Jaskalla oli täydellinen kilpailupää, se halusi aina voittaa. Sijoituimme ensimmäisessä yhteisessä startissa neljänsiksi, joka oli mielestäni todella hyvä alku yhteiselle urallemme. 

Eräs tuttuni ajaa kesällä P-ajoluvan, eli poniajoluvan. Sen seurauksena päätin kirjoittaa hieman paremmin P-ajoluvan hankinnasta, mitä edellisessä postauksessani. Hain Hippoksesta tietoa, jotta pääni sisällä oleva informaatio olisi sama, mikä nykypäivän säännöissä. Lähdetään aivan aluksi liikkeelle siitä, että poniajoluvan shettiksille saa ajaa 9,5-vuotiaana ja se astuu voimaan 10-vuotiaana. Ajo-oikeus shettiksillä taas loppuu sen vuoden viimeisenä päivänä, jolloin olet täyttänyt 17 vuotta.

IMG_0102

Vuodesta 2015 alkaen poniajoluvan haltijat jaettiin ikäluokittain. Luokat ovat P1, P2 ja P3. Ensimmäisessä luokassa ovat 10-13-vuotiaat poniohjastajat. Toisessa ovat 14-17 vuotta täyttäneet, johon myös minä kuulun. Viimeisessä ovat yli 18-vuotiaat poniohjastajat, jotka ajavat gotlanninrusseilla kilpaa.  

Oman korttini ajoin vuonna 2013 ja silloin ajettiin pelkällä poniajolupa-nimikkeellä. Kokemäellä järjestetyltä korttikurssilta sain jaetun lainaponin, sillä en omistanut ennen korttikurssia omaa ponia ja ponin ostamisen ehtona oli korttikurssin läpäisy hyväksytysti. Lähtökohdat olivat miinuksella, sillä samaisena kesänä opettelin toisella ravileirillä vasta valjastamaan. Muilla leiriläisillä vanhemmat olivat kokeneita harrastajia, jotka pyörittivät maineikkaita ravitalleja. Tietoa päässäni ei siis juurikaan ollut, joten aloitukseni oli heikko. Onneksi pääsin helposti valjastamisesta jyvälle ja sain korttikurssin suoritettua hyväksytysti. 

Korttikurssin sisältö koostuu sääntöjen opettelusta, niiden kertaamisesta, valjastuksesta, volttaamisesta ja ajosta. Minulla on kokemusta vain leiripohjalta, joten en ota kantaa viikoittain järjestettäviin kursseihin. Loppukokeessa mitataan taitosi valjastuksen, ajon sekä sääntöjen suhteen. Säännöt ovat kinkkisiä, joten niitä kannattaa toden teolla opetella. 

Volttaamista opetellaan ensiksi itsenäisesti kärryjen kanssa, jonka jälkeen vasta myöhemmin pääsevät ponit juoksemaan rinkiä. Tajusin muut volttipaikat ensimmäisellä kerralla, mutta näin kuuden vuoden jälkeenkään en ole täysin varma juoksulangan volttipaikasta. Juoksulangalla juoksevat yleensä numerot 6-7 ja niiden volttipaikka eroaa täysin muusta voltista. (voltti = paikka, jossa ponit pyörivät raviradalla ennen lähtöä.)

IMG_0058 (2)

Hinnat eivät ole kovin kalliit, mikäli kuskiksi mielii. Vain 30€ saa itse poniajoluvan, jonka lisäksi muut maksut ovat lisenssimaksu 26€ ja leiri/kurssimaksu. Tästä linkistä pääset vuoden 2018 ponikorttikurssilistaukseen: klik. Kilpaponiin saa kuitenkin kulutettua paljonkin rahaa, siitä esimerkki lopussa linkatussa postauksessa.

Ohjastajan ajoasuun tulee sisältyä hyväksytty turvaliivi sekä ravikypärä, valkoiset ajohousut (ei farkut/verkkarit), huputon ja asianmukainen ajotakki (/haalari) ja kunnolliset kengät. Crocksit eivät vastaa kunnollisia kenkiä, mutta olen itse ajanut mm. ihan tavallisilla tennareilla useastikin. Kesäksi suosittelen mittatilauttamaan takin, jossa on vetoketjulliset hihat.

Ravivarusteita voi ostaa esimerkiksi Horzelta, Hevarilta sekä Finntackilta. Kevään Hevoset 2018 -messut ovat oiva ostosapaja ravivarusteita silmällä pitäen, sieltä löytyy useasti huikeita tarjouksia. 

Joka vuosi järjestetään myös Young power -gaala, jossa palkitaan aina edellisenä vuonna ansioituneita poniraviurheilijoita. Kyseinen tapahtuma järjestettiin 10.2. Forssan raviradalla, Pilvenmäellä. Olen itse kyseisessä tilaisuudessa kerran ollut, mutta 30€ rahasumma on minusta paljon siihen nähden, että tilaisuuden idean (palkitut) pääset lukemaan jälkeenpäin Facebookista. 

IMG_0147

Kerään vielä näin postauksen loppuun yleisimpiä minulta kysyttyjä kysymyksiä koskien ponikorttia:

1. Pystyykö ajolupaa ajamaan ilman ponia? – Pystyy, mikäli kurssilla tai leiriä järjestävällä taholla on sinulle lainaponi. Asia kannattaa selvittää ennen kurssille tai leirille osallistumista.

2. Missä ponikortin voi ajaa, paljon se maksaa? – Ylempänä postauksessa on linkki Hippoksen sivuilta löytyviin vuoden 2018 ponikorttikursseihin. Hinnat ovat yhteensä halvimmillaan noin 130-150€ tienoilla kurssilla, mutta leirillä hintaa nostaa leiriohjelma.

3. Onko kurssin loppukoe vaikea? – Ei mielestäni, jos siihen on lukenut. Omassa kokeessani taisi mielestäni olla jokin kompakysymys, niihin voi varautua.

4. Mitä pitää osata ennen kurssia tai leiriä? – Valjastus, ajaminen sekä normaalit poninkäsittelytaidot. Kurssin tai leirin alussa taitaa olla pääsykoe, en vie varmaksi.

5. Mitä loppukokeeseen kannattaa kerrata eniten? – Pakkien laskua ehdottomasti volttaussääntöjen lisäksi.


Lue myös: 

www.hippos.fi

Sanastoa aloittelevalle raviurheilijalle, osat 1 ja 2 (linkki numerossa). 

Shetlanniponiin yhdeksässä kuukaudessa lähes 9000€ – klik.

 

2 thoughts on “P-AJOLUVAN SUORITTAMINEN (LUPA AJAA KILPAA PONEILLA RAVEISSA)

  1. Eikä ees tarvi tilata kallista mittatilaustakkia vaan voi vaan ostaa jonku normi takin jossa on irrotettavat hiat! Mulla esim miran takki jonka löysin kunkkareista

  2. Poneilla saa ajaa kilpaa 1.1. sinä vuonna, kun täyttää 10 vuotta. Ei siis tarvitse olla 10 vuotias.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *