PÄIVÄ PONITAIVAASSA! (VIDEO & ARVONTA)

YT

Olen useaan otteeseen kertonut teille rakastavani shetlanninponeja. Niiden suloinen katse sekä pieni koko tekevät niistä pörröisen turkin lisäksi oikeita sydämen sulattajia! 

Olen päässyt poninomistajan elämästä nauttimaan vuosina 2013-2016. Kokemusta shetlanninponeista on siis ehtinyt kertyä kolmen vuoden ajalta, mikä nyt ei kuitenkaan ihan päätä huimaava luku ole. 21.1. pääsin pitkästä aikaa taas istuutumaan jonkin muun, kuin Agnen kärryille. (Agne on siis kilpaponini, millä ajan keskimäärin kerran kaksi kuukaudessa kilpaa. Starttikautemme avataan huhtikuussa.)

Otin tammikuun alusta yhteyttä Jokimaan Ponitaivaan työntekijään ja yhteistyöideani hyväksyttiin heti. Jani ei ole koskaan ajanut shetlanninponeilla, joten minusta oli hauska nähdä hänen ajavan näillä metrin korkuisilla karvapalleroilla. Pääideana oli valjastaa kaksi shetlanninponia kilpavarusteisiin ja ajaa niillä muutama kierros Lahden raviradalla. Vermon kanssa tehdyssä yhteistyössä kameravalintani oli hieman huono, joten kuvasin sunnuntaina kaikki valjastusklipit Canon 7D -kamerallani ja itse ajovideot taltioin Janin veljen actionkameralle. Näin kuvanlaatu oli hieman parempi, mitä omalla actionkamerallani. 

IMG_0522

Sunnuntaina 21.1. otimme suunnan Lahteen noin 11:30. Perille päästyämme kävimme Janin kanssa tarkastamassa raviradalla olevien hiittaajien määrän (=kilpailuvauhtista harjoitusta ajavat kuskit hevosineen). Hevosia oli radalla silloin viisi kappaletta, joten sormet ristissä toivoin sitä, ettemme joutuisi ajamaan hevosten kanssa samaan aikaan. Syytä tälle toiveelle en osaa vieläkään sanoa. 

Kävelimme radalta muutamassa minuutissa itse Ponitaivaan tallille, jossa olikin meitä jo vastassa kaksi tallin työntekijää. Pääsimme Janin kanssa katsomaan ja minä lähinnä kuvaamaan tallin ponilaumaa. Osa poneista olivat kuulemma toisaalla talutusratsastustapahtumassa, joten poneja tallilla oli silloin noin 5-7 kappaletta, mukaanlukien Mari the aasi. 

Hurjiksi raviponeiksi saimme Kaunisranan Legolaksen, eli Legon ja Anyan Dandelion, Danan. Minä pääsin ajamaan tästä kaksikosta jälkimmäisellä ja Jani pääsi Legon kyytiin. Lego on 7-vuotias shetlanninponiruuna, minkä ennätys on lyhyeltä matkalta 3.12,0. Dana on puolestaan 9-vuotias shetlanninponitamma, minkä ennätys on lyhyeltä matkalta 3.08,9. Molemmat ponit kilpailevat siis samoissa sarjoissa Agnen kanssa, sillä Agnen ennätys on 3.09,9. 

Mari the aasi.
Mari the aasi.

Ponitaivaan ponit asuvat pihatossa, eli ne ovat päivät ja yöt pihalla. Joidenkin mielestä tämä saattaa kuulostaa kauhealta -20 asteen pakkasella, mutta poneilla oli harvinaisen paksut talvikarvat, joten ne pärjäävät pakkasella hyvin. Jani sai taluttaa Legon itse valjastuspaikalle, kun minä puolestaan seurasin kameran kanssa ponien siirtymistä pihatosta pois. 

Dana harjattiin sekä valjastettiin minulle valmiiksi, mikä oli kuvaamisen kannalta iso helpotus. En välttämättä olisi saanut samantasoisia klippejä yhtä monta, mikäli olisin valjastamisen hoitanut kuvaamisen ohessa itse. Jani pääsi sen sijaan opettelemaan remmivaljastusta, sillä Vermossa hevosilla oli käytössä pikalukkovaljaat. Minun ensimmäisellä ponillani Yiazmiinillä oli käytössä remmivaljaat, mutta talvella niiden kiinnitys sekä irtiotto ei ollut mieluisimmasta päästä, joten Essille ja Ruusulle ostimme pikalukkovaljaat. 

Harjauksen jälkeen Janille haettiin Legon valjaat, jotka hän pääsi pujottamaan ponin selkään. Ensin mahavyö, sitten rintaremmi ja sitä rataa. Onneksi Jania opastaneilla ohjaajilla oli kärsivällisyyttä, sillä ensi kertaa valjastavilla kestää hieman kauemmin eri remmien pujottaminen aisojen ympäri, kuin päivittäin poneja/hevosia treenaavilla tai työkseen sitä tekevillä. (Remmivaljaissa on nahkaiset aisalenkit, joiden läpi kärryjen aisa pujotetaan. Valjaiden alaremmi pyöritetään aisan ympäri ja valjaisiin kiinni. Pikalukoissa aisat vain kiinnitetään lukkoihin, joten pikalukkojen käyttö on nopeampaa.)

IMG_0558

IMG_0552

Valjaiden kiinnityksen jälkeen oli kärryjen vuoro. Ponit otettiin keskelle pihaa, jossa ne pysyivät kiltisti paikallaan kärryjen laiton aikana. Kuvasin taas kamerallani eri kuvakulmista kärryjen kiinnitystä sekä esimerkiksi potkuremmin pujotusta aisan ympäri. Valjastuksen jälkeen Jani hyppäsi Legon kärryille ja toinen ohjaajista, Pihla, otti Danan ohjat. Ideana oli kuvata ensimmäinen kierros videona ja kuvina, jonka jälkeen Danan ohjat luovutettiin minulle ja saimme Janin kanssa ajaa muutaman kierroksen.

Dana oli mielettömän mukava ajaa, mielelläni ajaisin joskus toisenkin kerran. Lego oli hieman hitaampi, joten sain himmailla Danan kanssa todella paljon pysyäksemme suurin pirtein samassa vauhdissa. Danalla oli selkeästi kilpailupäätä, mikä minulle jo kerrottiin aikaisemmin. Se katseli hieman Jokimaan maalitolppaa, muttei välittänyt sen suuremmin siitä. Lego puolestaan viiletti Danan perässä vähän väliä laukalla. Janilla on hieman vielä ponin ohjastaminen hakusessa, mutta eiköhän se ajan myötä kehity. 

Näytin Janille show-do-mallilla volttauksen, eli seuraa perässä ja tee samoin. Minulla oli hieman ongelmia actionkameran kanssa, joten huomasimme jälkeenpäin lähtevämme 60 metrin takamatkalta. Se ei kuitenkaan meitä haitannut, neuvoin Janille matkalla hieman pidätteen käyttöä ja ponin herättelyä ”startin” aikana. Maalia kohden saimme ottaa todella mittaa toisistamme, sillä Jani pääsi jyvälle pidätteen käytöstä ja kevyestä käskemisestä, joten hän pääsi kuin pääsikin Danan rinnalle. Sitten pyysin Danalta ensimmäistä kertaa hieman enemmän vauhtia ja samalla Lego nosti laukan. 

F1CF6FC2-08F3-4FCD-82D5-4D137DFD3C50

39295759-DC96-4409-9A94-22EF7E580584
Lego.

Jani joutui pituutensa takia ajamaan lähes polvet suussa, kun taas minulle kärryjen jalkarampit olivat täysin sopivat. Hieman hitaamman hiitin jälkeen kävelimme takaisin Ponitaivaalle, jossa poneilta riisuttiin varusteet ja ne harjattiin.

Varusteiden poisviennin jälkeen Dana ja Lego loimitettiin, jotta niille ei tulisi kylmä pihatossa. Sain ottaa lopuksi hieman vastahakoisesta Janista sekä molemmista poneista kuvia muistoksi (sekä tähän postaukseen). Kuvien oton jälkeen ponit vietiin pois ja menimme vielä varustehuoneeseen vaihtamaan muutaman sanasen mm. arvonnassa olevasta poniajotunnista.

639B876C-1AB2-47A1-8858-45E0DFB150D0
Dana.
A3368D98-9874-4F5A-9E78-087F16ADD726
Lego ja Dana.

Voita poniajotunti kahdelle!

Ponitaivaan henkilökunta suostui arvontaideaan, joten nyt blogini lukijoilla ja Instagram-seuraajillani on mahdollisuus voittaa ajotunti poneilla kahdelle. Jokimaan Ponitaivas on SRL:n hyväksymä ratsastuskoulu, mikä tuntitoiminnan ohessa tarjoaa raviponitunteja sekä OMAPONI-paketteja! Tallilla toimii todella ystävällinen henkilökunta sekä kiltit ponit. 

Aktiivisemmasta toiminnasta kiinnostuneille meillä on tarjolla omaponipaketteja RÄÄTÄLÖIDYSTI.
Omaponipaketti ei tarvitse olla pelkästään ajo tai ratsastuspaketti, vaan viikon ohjelmaan voi valita:
– ratsastustunteja (max 3)
– poniravikoulun ajotunti (max 2)
– itsenäisiä ratsastuksia
– itsenäisiä ajokertoja
– voidaan viikottain vaihtaa ja kokeilla erilaisia lajeja.
Omaponipaketti sopii ihan aloittelijalle, kuin jo kokeneemmalle tallilla kävijälle, paketin aikana kehitys on taattua ja hevostaidot karttuvat kohisten. – Lähde: Ponitaivaan nettisivut

Mikäli haluat osallistua arvontaan, sinun tulee toimia seuraavasti:  1. Seuraa @talliponitaivas sekä @kylmaverinenunelma Instagram-tilejä. 2. Kommentoi @kylmaverinenunelma tilillä olevaan ”Päivä ponitaivaalla” kuvaan henkilö, kenet ottaisit ajotunnille mukaan. Kuva on sama, mikä löytyy tämän postauksen alusta. Henkilö voi olla joko ystäväsi, perheenjäsenesi tai vaikka serkkusi.

Arvonta päättyy helmikuun lopussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *