PARHAIMMAT VINKIT ALOITTELEVALLE BLOGGAAJALLE!

IMG_0022

Blogiexpon yleisöäänestyksen linkki on tässä: klik. Äänestä minua, mikäli pidät postauksestani!

Nykypäivinä monet kokeneemmat bloggaajat kirjoittavat erilaisia apupostauksia kokemattomille tai aloitteleville bloggaajille – tosin voi niistä ihan ammattilainenkin hyötyä. Blogeista löytyy ohjeita mm. oikeinkirjoitukseen, postausideoihin sekä ulkoasujen muokkaukseen. Päätin koota kaikki ohjeet aloitteleville bloggaajille yhteen postaukseen, sillä en ole kenenkään nähnyt julkaisevan tällaista koostetta. Otin ohjepostauksia myös muilta bloggaajilta, jotta oma mielipiteeni eri asioista ei olisi kaikista painottavin.

IMG_0193 (4)
Kuva: Tiitu K.

ULKOASU

Blogin ulkoasun tekeminen voi tuottaa joillekin ylimääräisiä paineita, sillä gadgetteja on niin monia ja vaihtoehtoja on niin paljon. Samalla sivusta erehtyy katsomaan ammattibloggaajien upeita ulkoasuja hienoine yksityiskohtineen ja miettii, että miten saisin blogistani yhtä hienon? Tiia Suomalainen antaa Voitto kotiin -blogissaan hyviä vinkkejä etenkin ulkoasujen suhteen. Postaukseen pääset tästä: klik. Suosi blogissasi vaaleita sävyjä, sillä tummat toimivat vain harvoissa blogeissa.

– Pidä ulkoasu suhteellisen yksinkertaisena, vältä tummia sävyjä.

– Panosta ulkoasuun tai pyydä jotain muuta tekemään se. Ulkoasu on vaikutusvaltaisin asia, mikä sinulla on lukijapäätöksen suhteen.

Pohdi aluksi sitä, että haluatko aloittaa ulkoasujen tekemisen helpommalla vai vaikeammalla tavalla. WordPress-niminen blogialusta tarjoaa käyttäjilleen valmiita ulkoasumalleja, joita ei tarvitse koodata erikseen. Bloggerin puolella käyttäjän täytyy osata käyttää vähintään CSS-koodeja, saadakseen blogistaan luettavan näköisen. Minulta löytyy postaus, jossa vertailen molempia blogialustoina: klik. Olen myös kirjoittanut blogiini kuusi koodipostausta Bloggeriin, mutta koodit eivät toimi WP-alustalle. Postausarjan osat linkkinä: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Jos ulkoasujen tekeminen ei nappaa, etsi ilmaiseksi tekevä (nuoret harvoin maksavat ulkoasuista) ulkoasujen tekijä. Tässä linkit muutamien blogien kirjoittajiin, jotka tekevät ulkoasuja ilmaiseksi: Askel lähemmäs unelmia, Este ja koulusatulassa, Ponivoimat pelissä ja Koukussa viiteen askellajiin.

IMG_0210 (2)

POSTAUKSEN SISÄLTÖ

Millainen on hyvä postaus ja miten se kannattaa kirjoittaa? Mielestäni alle 1000 sanan postaus on järkevän pituinen, sillä tekstin ollessa tylsä, ei lukija välttämättä lopeta lyhyen tekstin lukemista välittömästi. Sisältöön en ota kantaa, mutta turhista aiheista ei kannata kirjoittaa. Jos et tee mitään mielenkiintoista aiheesi parissa tai sinulla ei ole mielenkiintoista postausideaa, jätä julkaisematta. Infopostaukset ovat ok, jos ne käsittelevät blogiin liittyviä muutoksia. Omnipartners kirjoitti osuvan tekstin täydellisestä postauksesta. Linkki on tässä: klik. Sen lisäksi olen itse kirjoittanut 150 postausideaa hevosbloggaajille, postaukseen pääset tästä: klik.

Ratsastustuntien postaukset ovat kaikista vaikein markkinoida lukijoille. En itsekään lue ollenkaan tavallisia tuntipostauksia, elleivät niiden kirjoittajat ole tuttujani. Harva bloggaaja osaa kirjoittaa tunneista mielenkiintoisesti, sillä yleensä niistä kertominen menee vain ylimääräiseksi jaaritteluksi. Elämää hevostytön kengissä -blogin pitäjä Suvi antoi postauksessaan hyviä vinkkejä tuntipostausten kirjoittamiseen. Postaukseen pääset tästä: klik

Panosta kuitenkin blogisi sisältöön ja mieti, mitä julkaiset. En itse kehtaisi kertoa avoimesti yksityiselämästäni, tilitiedoistani (muuta kuin sen, että tilini näyttää pyöreää nollaa) tai henk.koht. kotiosoitteestani. Älä hauku ketään, opettele kirjoittamaan rakentavasti. Alla esimerkki negatiivisen ja rakentavan palautteen erosta, kummasta tajuisit itse kehittää toimintatapaasi?

Negatiivinen: ”V*tun idiootti, etkö osaa edes kirjoittaa?? Sen lisäksi sun istunta/ajotapa on täysin p*skaa! Sinulle ei pitäisi ikinä antaa hevosta käsittelyyn!!!!”

Rakentava: ”Sinun kannattaisi harjoittaa enemmän oikeinkirjoitusta, sillä nykyinen tapasi kirjoittaa ei mene täydellisestä suomen kielestä. Sen lisäksi oma istuntasi/ajotapasi vaatisi hiomista, sillä se vahingoittaa hevosen selkää/ei saa sitä liikkumaan. Sinuna en ostaisi hevosta vielä hetkeen, kannattaa harjoitella hevosenomistajan velvollisuuksia ja tehtäviä enemmän.”

IMG_0303_Fotor

OIKEINKIRJOITUS

Oikeinkirjoitus on blogin a ja o. Se kiinnittää lukijan huomion heti ulkoasun jälkeen, eli oikeinkirjoitus tekee lopullisen lukijapäätöksen. Sen vuoksi peruskoulussa kannattaa kuunnella äidinkielentunneilla, koska erityisesti 7-9. luokilla opetellaan paljon oikeinkirjoituksellisia asioita. Jos ne missaat, on ”kärryille” todella vaikea hypätä takaisin itsenäisesti. 

Olen kirjoittanut blogiini omalta peruskouluajalta tutun oikeinkirjoitusoppaan keskeisimmät asiat. Postauksen löydät tästä: klik. Muista jättää emojit/hymiöt pois, vaikka niitä tekisi mieli käyttää. Joskus voi jopa tuntua siltä, että ilman emojia lause ei saa tietynlaista potkua. Isot alkukirjaimet lauseen eteen, nimet sekä mm. kaupungit kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Sen lisäksi sanojen että, jotta, koska, kun, jos, vaikka, kuin, kunnes ja mutta eteen tulee yleensä pilkku.

Jos et tiedä jonkin sanan kirjoitustapaa, googleta se. Postaus kannattaa kirjoittamisen jälkeen luetuttaa www.oikofix.com nimisellä sivustolla. Se korjaa isoimmat virheet, mutta älä kopioi postausta suoraan sieltä. Korjaa itse tekstisi virheet oikeiksi, sillä jälkeenpäin kaduttaa suora kopiointi. Itse käytän kyseistä palvelua, kuin myös moni muukin bloggaaja. Sen lisäksi kielioppia voi harjoituttaa www.kielitohtori.fi nimisellä sivustolla. Sivustolle voi esittää oman kysymyksen tai sieltä voi tarkastella muiden kysymyksiä.

IMG_0297

KUVAT

Puhelinkuvia ei tasokkaassa blogimaailmassa hyväksytä. Tavoitteellisella bloggaajalla tulisi siitä syystä olla järjestelmäkamera ja hieman kuvaustaitoa. Nyt ei kuitenkaan ole puhe tavoitteellisesta bloggaamisesta, vaan aloittelevista blogisteista. Ala keräämään rahaa tai pyydä vanhempiasi ostamaan sinulle järjestelmäkamera. Sen ei tarvitse olla hieno tai kallis, käytetytkin käyvät. Facebokissa on ryhmä nimeltä ”valokuvaajan kirppis”. Järjestelmäkamera ei ole pakollinen, mutta bloggaamiseen (=hevoskuvaukseen) erittäin käytännöllinen.

Ensivaikutelma on todella tärkeä. En itse rehellisesti sanottuna lukisi puhelinkuvilla varustettua hevosblogia, koska yleensä mobiililaitteilla kuvatut kuvat hevosista tärähtävät tai ovat suttuisia. Harva ulkoasugraafikkokaan haluaa tehdä banneria puhelinkuvista, koska niiden laatu on paljon huonompi järjestelmäkameroiden laatuun nähden.

Kyösti Välitalo antaa valokuvausblogissaan hyviä vinkkejä kehittyä kuvaajana. Hänen mielestään tärkeintä on opetella käyttämään omaa kameraansa. Postaukseen pääset tästä: klik. Automaattikameralla ei ole paljoa opeteltavaa, mutta manuaaliasetuksiin siirryttäessä tarvitset ulkopuolista opetusta tai muutaman Youtube-videon. Edellä mainittu Välitalo on kirjoittanut postauksen myös kameran tärkeimmistä tekniikoista, joita sinun olisi hyvä tietää. Postauksessa oli myös itselle tarpeellisia tietoja, mitkä olivat jääneet pimentoon. Postaukseen pääset tästä: klik.

IMG_0299 (2)

MARKKINOINTI

Markkinointi tarkoittaa tässä tapauksessa blogisi mainostusta lukijoille. Siihen löytyy internetistä tässäkin kohtaan kasapäin vinkkejä, mutta parhain niistä on ihmiskontakti. Lukijat ovat aktiivisempia tuttu-suhteella, eli mitä enemmän otat kontaktia lukijoihisi, sitä enemmän he alkavat lukemaan postauksiasi. Itsekään en lue lähinnä kuin tuttujen blogeja, joten tämä on oiva markkinarako tulevia kevään hevosmessuja ajatellen!

Toinen vinkki, hoida yllä olevat asiat blogissasi kuntoon ja perusta somekanavat ainakin Instagramiin ja Youtubeen. Harvoin lukija seuraa pelkkää blogia, eli tässä tapauksessa uudet postaukset huomataan yleensä Instagramin tai Facebookin kautta. Kuvamateriaali on tärkeä, eli siksi Instagram on sosiaalisen median kanavina ehdottomasti mielestäni sijalla yksi. Itselläni on myös Snapchat-sovellus hevosjutuille (=edit kerron salaisuuksia kaikesta turhasta).

Olen vastikään kirjoittanut blogiini postauksen, jossa kerron kymmenen vinkkiä yhteistyökumppanin saamiseen. Se kannattaa lukaista, mikäli mietit blogisi nostamista ”nextille leveleille”. Lähtökohdat sinulla tulee kuitenkin jo olla, sillä realistisesti mikään yritys ei tee yhteistöitä ainakaan alle 50 lukijan blogin kanssa. Postaukseen pääset tästä linkistä: klik

IMG_0200

TAVOITTEET

Toiminnallesi (edit = bloggaamiselle) on hyvä asettaa tavoitteet. Työskentely ilman tavoitteita johtaa tylsänpäiväiseen jaaritteluun kaikesta asiaan kuulumattomasta, joten itsellesi kannattaa asettaa tavoitteet bloggaamisen suhteen. Oli tavoite esimerkiksi Blogit.fi sivun eläinblogit-listauksen top 20 -sijalle pääsy tai vaikka saada blogille 50 lukijaa. Kirjoittamisesta tulee paljon mukavampaa, mikäli on jokin asia, mitä yrittää saavuttaa. 

Opiskelen nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi ja toiminnallamme tulee Järvenpäässä olla koko ajan jokin tavoite. Ne antavat meille motivaatiota jäädä kehittelemään projekteja paremmiksi ja ylipäätänsä ilmaantua kouluun. Muuten istuisimme kotona tekemättä yhtään mitään.

Tavoitteiden kanssa kannattaa kuitenkin olla todella tarkka, sillä ne ohjaavat meidän tekemisiämme. Jos asetat tavoitteesi liian korkealle, saatat huomaamattasi väsyä ja bloggaamisesta alkaa tulla pakollinen asia päiväjärjestyksessä. Tarkoituksena on ”pitää kivaa”, eikä edes tavoitteellisessa bloggaamisessa pidä ylisuorittaa tai vetää itseään viimeisille. Mentaalivalmennus-nimisellä nettisivulla kerrotaan hyviä vinkkejä tavoitteiden asettamisesta. Artikkeliin pääset tästä: klik.

IMG_0124

Toivon todella, että edes joillekin tästä postauksesta oli hyötyä. Tätä oli hieman työläämpi kirjoittaa, jos vertaa muihin kirjoittamiini postauksiin.

BLOGIEXPON ÄÄNESTYSLINKKI: klik. Äänestä minua, mikäli pidit postauksestani.

1 thought on “PARHAIMMAT VINKIT ALOITTELEVALLE BLOGGAAJALLE!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *