PARHAIMMAT VINKIT YHTEISTYÖKUMPPANIN SAAMISEEN!

yhte

Minulta, kuin varmasti monilta muilta hevosbloggaajilta kysytään säännöllisin väliajoin yhtä tiettyä kysymystä – miten saada yhteistyökumppaneita blogiin. Siihen kysymykseen ei ole yhtä selkeää vastausta, mutta yhteistyökumppanin hakemiseen pystyn ainakin itse antamaan pieniä ”vinkkivitosia”. Kysymystä kysytään minulta todella usein, joten kirjoitin niitä varten postauksen vinkkejä kaipaaville. Muistakaa se, että blogissa tulee olla tarpeeksi hyvät lähtökohdat yhteistöille (en siis realistisesti tekisi yrityksenä ainakaan alle 40 lukijan blogin kanssa yhteistyötä).

Mitä sitten tarkoitetaan hyvillä lähtökohdilla? Miettikää sitä, että teillä olisi pienimuotoinen yritys. Haluaisitteko tehdä yhteistyötä mieluummin noin 30 lukijan blogin kanssa vai hieman yli 100 lukijan blogin kanssa? Yrityksen täytyy saada jotain bloggaajalta takaisinkin, joten ette voi suuttua siitä, jos yritys ei halua välttämättä vielä tehdä yhteistyötä juuri sinun blogisi kanssa. Annan kuitenkin vinkkejä tässä postauksessa, jotta saisit blogistasi hieman ”yhteistyöystävällisemmän”.

Kuten aina ennenkin, ensimmäisenä kohtana jaarittelen blogin oikeinkirjoituksesta ja olemuksesta. Yritykset haluavat tehdä yhteistyötä asiallisten ihmisten kanssa, eivätkä mielestäni hymiöt sekä emojit anna useassa kohdassa kovin asiallista vaikutelmaa. Lisäksi tekstien sisältöön on syytä paneutua kunnolla. Yhden tai kahden rivin postaukset tuhansine kuvineen eivät houkuta yrittäjiä. Itse suosin yli 3 rivin pituisia kappaleita x3 kerrallaan, sillä se näyttää silloin panostetummalta, toisin kuin yhden tai kahden rivin virkkeet. Vinkki nro 1 on siis: poista teksteistä emojit sekä hymiöt, kirjoita suhteellisen pitkää tekstiä, pidä kuvien määrä sopusuhtaisena ja muista isot alkukirjaimet esimerkiksi nimien, lauseen ensimmäisen sanan ja kaupunkien nimien eteen. Piste, kysymysmerkki tai huutomerkki lopettaa lauseen.

Kuva: Jani L.
Kuva: Jani L.

Monet käyttävät ainakin Bloggerin palvelimella blogeissaan lukijapalkkia. Se näyttää rekisteröityneiden lukijoiden määrän, mutta ei blogin realistista kävijämäärää. Vinkki nro 2: Sen vuoksi minusta lukijapalkki kannattaisi poistaa blogista, koska jos väität blogillasi olevan 300+ näyttökertaa viikossa ja rekisteröityneitä lukijoita on vain kaksi, tulee yrityksen omistajalle sinusta huono maku. Ellet lähetä hänelle kuvia tilastoistasi, hän tuskin vakuuttuu tilastoistasi. Harva hevosbloggaaja joutuu tekemään niin, ellei raha satu vaihtamaan omistajaa. Itse en ole ainakaan kertaakaan joutunut lähettämään tilastoistani kuvia.

Oikeinkirjoitus, lukijapalkki ja nyt vielä postaustahti. Siitä kannattaa pitää kiinni, asettaa itselleen vaikka jonkunlaisen tavoitemäärän kuukaudessa. Harvat bloggaajat saavat yhteistöitä huonolla postaustahdilla, sillä hidas tahti ei pidä lukijoiden kiinnostusta yllä. Vinkki nro 3: ylläpidä sopivaa postaustahtia blogissasi, mutta älä vedä itseäsi viimeisille. Bloggaamisesta pitää nauttia harrastuksena, eikä se saa tuntua pakkotyöltä.

Blogiin liittyviä asioita vieläkin. Ulkoasu, tärkeä muttei niin merkkaava tekijä yhteistöitä solmiessa. Hienosti kikkailtu ulkoasu antaa paremman vaikutelman yrityksen pitäjälle, toisin kuin viidessä minuutissa hutaistu banneri/blogi. Vinkki nro 4: hoida ulkoasusi kuntoon, ennen kuin otat yhteyttä yritykseen. He tutkivat blogisi, joten sinun kannattaa näyttää parastasi. Samaten, mikäli sinusta tehdään haastattelu toiselle sisällölle. Ulkoasu antaa ensivaikutelman, joten älä anna itsestäsi huonoa vaikutelmaa. Jos koodaaminen tuntuu vaikealta, kokeile WordPress-palvelinta. Ulkoasut ovat ennalta tehty, joten sinun ei tarvitse osata koodata ollenkaan. Oman blogin pystyy myös helposti siirtämään Bloggerista WP:hen.

tiina2-2

Harvoille hevosbloggaajille yritykset tulevat itse laittamaan viestiä yhteistyöstä. Siksi juuri sinun kannattaa olla omatoiminen ja ottaa itse yhteyttä yrityksiin. Etenkin, mikäli kyse on pienemmästä blogista. Älä havittele kuuta taivaalta, kun voit yrittää saada tähtiä. Älä siis oleta pääseväsi tekemään yhteistyötä maailman suurimpien hevosvarustefirmojen kanssa, vaan sinun tulee osata katsoa hieman alemmas. Vinkki nro 5: laita yrityksille itse viestiä, äläkä odota heidän tulevan etsimään sinut.

Kun laitat itse yrityksille viestiä, panosta lähettämääsi sähköpostiin todella. Ihan kuin jokaiseen ensimmäiseen sähköpostiisi, sillä ensimmäinen viesti antaa kaikkein suurimman ensivaikutelman. Mikäli viestissä on oleellisimmat asiat, eli nimesi ja blogin nimi, bloggauskokemus ja blogisi tilastot sekä ehdottamasi yhteistyömuoto, saattaa yritys helpostikin kiinnostua blogistasi. Jos se on siis kirjoitettu asiallisella kirjakielellä, eikä puhekielellä. Kirjakieli antaa viisi kertaa asiallisemman vaikutelman, kuin puhekieli, eli sitä kannattaa käyttää. Vinkki nro 6: panosta ensiviestiin kirjakielellä ja tarpeellisilla tiedoilla sinusta sekä blogistasi.

Kaikista asioista tärkein – yrityksen etsintä. Kuten ylempänä sanoin, älä tähtää suurfirmoihin (ellei blogillasi ole noin 200 000 ylimääräistä lukijaa). Aloittavat yritykset kaipaavat lisähuomiota, mutta sinun pitää osata löytää ne. Googlaamalla löytää parhaiten, ellei paikkakunnallasi satu olemaan ylimääräistä hevostarvikeliikettä. Hakusanoiksi käyvät mm. hevosyritys, hevosvaruste, hevosliike jne. Löytämäsi yritys on silloin hyvä, mikäli kuulet itsekin siitä ensimmäistä kertaa. Aiheet ovat myös erikoiset, eli yrityksiksi käyvät mm. hevospaitakaupat, puhelinkuorikaupat, hevospesuainekaupat. Mahdollisuuksia on rajattomasti, mutta meikkiarvontaa tuskin ei kannata tehdä hevosblogissa. Vinkki nro 7: paras yritys on sellainen, josta et ole itse ennen kuullut. Ota yhteyttä asiallisesti, äläkä pety, mikäli he jättävät vastaamatta.  


En voi luvata teille yhteistyökumppania, mutta annoin hieman vinkkejä niiden saavuttamiseksi. Mikään ei tule ilman työtä ja tässä tapauksessa blogien yhteistyökumppanit ovat teidän palkinto työstä. Tavaraa heiltä yleensä saa, mutta näin hevosblogin pitäjänä en itse tee hevostarvikkeilla mitään. Siksi pyrin saamaan aina teille arvontaan jotain, edes yksi ihminen hyötyisi arvonnasta. Minulle ei ole maksettu yhteistöistä, joten mitään en ole tehnyt ”rahan takii”.

Kiitos lukemisesta!

1 thought on “PARHAIMMAT VINKIT YHTEISTYÖKUMPPANIN SAAMISEEN!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *