KUVIEN TODELLINEN HINTA NIIDEN KUVAAJALLE!

IMG_0271

Hevospiireissä kuvat kelpaavat aina – etenkin hevosten omistajille tai ratsastajille/ohjastajille. Muistoja on todella kiva saada eri kilpailuista tai hevosen elämän kohokohdista. Kuitenkin nykyään kuvia myydään tai annetaan lähes puoli-ilmaiseksi, joten inspiroiduin kirjoittamaan asiasta postauksen blogiini. 

Olin viimeksi Lahden Jokimaalla kuvaamassa 30.12.2017 raveja. Tavoitteena oli saada otettua uusia blogi- tai Instagramkuvia, mutta myös muutama myyntikuvakin mahtui joukkoon. Tästä myyntikuvien tuotosta saisin hieman katettua bensarahoja ja mahdollisesti ruokaankin jäisi jonkinlainen hilu. Kuitenkin seuraavana päivänä kuvia lähettäessäni sain kuitenkin aikaiseksi tämänkaltaisen keskustelun:

> Lähetät esimerkkikuvat mahdollisista kuvista tietokoneen näytöltä.

> Ostaja kehuu kuvia ja kysyy hintaa

> Kerrot, että summan saa kuvien saaja päättää.

> Aikaa kuluu noin kaksi tuntia.

> Kysyt hevosen omistajalta, että ottaako hän kuvia vai poistanko ne?

> Saan viestin, jossa kielteinen vastaus perusteluineen: eihän ravikuvista tarvitse maksaa.

IMG_0270

Monet ihmiset, jotka eivät välttämättä kuvaa ”tavoitteellisesti”, eivät ymmärrä esimerkiksi yhden ravien kuvaamisen työmäärää. Haluan havainnollistaa ainakin teille lukijoilleni sitä, nimittäin tämä on taas yksi tapani purkaa lievää turhautumistani kuvien suhteen. Kun muuten tuossa ensimmäisessä lauseessa mainitsin sanan tavoitteellisesti, niin tarkoitin sellaista henkilöä, joka päivittää kuvaustarvikkeitaan ja yrittää parhaansa mukaan opetella uusia tekniikoita kuvaamiseen. Näin tein esimerkiksi minä, joka käytin noiden lisäksi yli sata euroa Photoshopin ja Lightroomin vuosipakettiin.

Kahden seuraavan rivin jälkeen on kaksi kuvaa, joissa näkyy kuvieni kehitysero vuoden ajalta. Ylempi kuva on otettu Canon 1200D -kameralla ja alempi Canon 7D -kameralla. Olen oppinut hahmottamaan kohdat, jolloin kuvia kannattaa ottaa. Sen lisäksi osaan jopa lähes sanoa manuaalikameroihin asetukset raviradoille, joilla kuvaan yleensä. Toki säästä riippuen, mutta 2016 kuvasin automaattikameralla ja vuosi sen jälkeen havittelin jo manuaalikameralleni uutta objektiivia.

Nykyisen kamerani olen ostanut käytettynä rahan säästämiseksi. Nykyinen kamerani 7D maksoi 300€, joten se oli suhteellisen halpa versio sen seuraajasta (mark 2). Sen lisäksi käytössäni on kaksi objektiivia, Canoni 70-200mm ilman vakaajaa ja 4.0 aukolla. Se maksoi toiset 300€, jonka seurana on vielä Canonin 17-85mm 4.0 sadalla eurolla. Nykyisen kameravarastoni hinta on siis 700€

IMG_0273
Riihimäen raveista vuodelta 2016.
8 (9)
Jokimaa 30.12.2017.

Vuosituloja saa kertyä maksimissaan 10 000€ edestä ilman verottajan selänkoputusta, mutta minun tulorajani pysyy reilusti verottajan maksimirajan alapuolella. Jos kuvaisin kaikki Riihimäen kesäravit (noin kuusi kappaletta), mikä on todella harvinaista, niin saisin arviolta 50-70€ per ravikeikka. Se tekee siis yhteensä keskiarvona 360€ vuodessa. Yleensä skippaan kuitenkin jotkut ravit omien menojen takia ja toisissa en välttämättä jaksa olla yksin. Kerran tai kaksi olen ollut yleensä ravien alusta loppuun kuvaamassa. 

Tämän lisäksi kuvaan 3-6 ponilähtöä vuodessa, joiden kuvia en tosin luovuta ulkopuolisille, sillä lapsia tai nuoria en voi vaatia maksamaan kuvista. Se tekee tuloihini ratkaisevan käänteen, nimittäin tienaan ponien kuvaamisella tasan 0€. Vuosittainen summa on tällä hetkellä Riihimäen raveista saatuna kuviteltu 360€, mikä kääntyy miinukselle lisättyäni objektiiveista ja kamerasta tulleet 700€. Miinuksella ollaan siis 340€, mutta se katettaisiin kuvitellusti kahdessa vuodessa Riihimäellä kuvatessa.

Kuvaan ehkä kerran tai kaksi puolessa vuodessa muita raveja, kuin oman kotipaikkakuntani kesäraveja. Näissä kuvaan yleensä lähes kaikki lähdöt, joten tuotto on yleensä noin 50€ ylöspäin. Riippuen tietysti siitä, että kehtaako kuvia myydä ulkopuolisille. Jos saan 50€ per ravit, tuotto on puolessa vuodessa satasen luokkaa. Se tekee vuodessa taas noin 200€, jos kuvaan neljät muut ravit tuottoisasti. Miinustetaan tuo 200€ tuosta 340€, mutta plussan puolelle ei päästä siltikään. -140€, eikä muita tuloja ole nostamaan rahamäärää plussan puolelle. Lisätään tuohon summaan vielä ravimatkojen bensat sekä ruuat.

IMG_0001

IMG_0618

Kerron vielä omasta valokuvausprosessistani ja siitä, miksi pyydän nykyään kuvista rahaa. Otan tähän esimerkikseni Jokimaan ravit, jotta havainnollistaisitte etenkin talvikauden ongelmat. Lähdimme ajamaan kotoa Riihimäeltä 11 aikoihin, äitini menojen takia. Olin hieman ennen 12 perillä itse ravipaikalla, joten päiväni alkaa silloin. Ensimmäiset miinuskulut tulivat jo bensoista, noin 15€ yhteensä.

Kävelen ravipaikalla etsimässä kuvattavia, joita löytyy hetken päästä. Yhteensä aikaa on lopulta kulunut tunti, jolloin omaksi ilokseni voin harjoitella asetuksien soveltamista opetuslähdön kuvattaviin hevosiin. Minulta ei oltu kysytty opetuslähdöstä kuvia, joten en todennäköisesti tee lähdön kuvilla mitään.

Seisoin opetuslähdön jälkeen hetken sisällä katsomossa, mutta 30 minuuttia ennen ensimmäistä lähtöä menin ulos kuvaamaan, jolloin alkulähtöjen hevoset tulivat lämmittelyyn. 76% kuvistani on lämmityskuvia, joten lämmitelyjen aikana on optimaalinen mahdollisuus saada mahdollisten ostajien hevosista kuvia. Ensimmäisen lähdön tultua esittelyyn, ei ole enää aikaa tauoille. 1,5h pakkasessa seisomista/kuvaamista alkaa jo sormiin tehdä tiukkaa, joten menen hetkeksi sisälle lämmittelemään. Istuutua ehtii viideksi minuutiksi, kun jo seuraavan lähdön kuulutukset alkavat. 

IMG_0149 (2)

tiina2

Kun on saatu sopiva määrä lähtöjä kuvattua, on ruoka-aika. Siihen menee noin 7€, eli bensojen kanssa summaksi tulee 22€. Ruuan jälkeen taas palaan kuvaamaan ja tässä kohtaa muistikorttini on lähes täynnä. Minulla on kaksi kahdeksan gigan muistikorttia ja molempiin muistikortteihin menee noin 800 kuvaa.

Ravipäivän jälkeen palaan kotiin noin seitsemän aikoihin ja silloin Jani tulee käymään. Jo tässä vaiheessa minulta aletaan kysymään kuvia, mutta en ole edes konetta ehtinyt avata. Kuitenkin hetken päästä alan siirtämään kuvia koneelle, ettei kuvien siirto jää aamuun.

Kuvien siirron yhteydessä tarkistan kuvat hevoset ja otan ylös lähtöjen numerot, joista minulla on kuvia. Tämän jälkeen ilmoitan esimerkiksi Facebookin ravikuvat-ryhmässä, että minulla on Lahden raveista kuvia. Pidän sen jälkeen hetken taukoa, sillä minulla ei ole kunnollista ”työtuolia” tai pöytää, jossa voisin istua selälleni sopivassa asennossa. Siksi teen yleensä tietokoneella hoidettavat asiat sängyllä, mutta selkäni kipeytyy siitä noin 15 minuutin jälkeen. 

IMG_0275 (2)

IMG_0233

Seuraavana aamuna alan muokkaamaan mielestäni parhaimpia kuvia. Tähänkään en voi käyttää hirveästi aikaa selkäni takia, joten muokkaan arviolta 3-10 kuvaa Instagramiini. Sitten katson kuvapyyntöjä ja muokkaan mahdollisesti muutaman kuvapyynnön. Yhden kuvan muokkaamiseen menee noin kaksi minuuttia Lightroomilla. Se tekee kymmenelle kuvalle ajaksi siis 20 minuuttia ja tunnissa saan muokattua arviolta 30-40 kuvaa. Tämä määrä siis 500 kuvasta. 

Jaan yleensä kuvat kansioihin lähdöittäin, enkä muokkaa muita, kuin myytäviä tai omaan käyttöön tulevia kuvia. Olen kokenut kaikkien kuvien muokkaamisen turhaksi, koska vain noin 30% kuvista lähtee muille. Jos satun omaamaan vapaapäivän ravien jälkeisenä päivänä, käytän sen yleensä kuvien muokkaamiseen. Jaksan koneella olla yleensä noin tunnista kolmeen tuntiin, riippuen päivän ohjelmasta. Siinä ajassa saisin hieman yli sata kuvaa käsiteltyä, eli yksi viidesosasta. Se ei ole kauhean paljon. 

Selkä on yhä minulle se arka paikka. Se kipeytyy nukkumisesta, istumisesta, makaamisesta, seisomisesta ja lähes kaikesta. En oikeastaan koe nykyään hetkiä, joissa selkä olisi kivuton. Se tekee esimerkiksi pelkästä kavioiden putsauksesta täydellistä tuskaa, saati sitten kengityksestä. Monta tuntia istuminen tietokoneella siis ei tee hellää selälleni, joten joudun pitämään aika usein taukoja. Tämä siis tarkoittaa sitä, että kivusta huolimatta muokkaan kuvat. 

IMG_0311

En osaa sanoa mitään tiettyä aikaa, että kauanko minulla menee muokata kaikki kuvat. Jokaisella valokuvaajalla on kuitenkin se oma elämä, eikä aina houkuta istuutua koneen ääreen. Mielenkiinto hommaan on säilyttävä. Osaan kuitenkin kertoa helposti työmäärän kuviin, joita omistajat sitten saavat.

Matkat raviradalle, noin tunti per suunta. Radan reunalla seisominen pikku pakkasessa noin viisi tuntia, miinustettuasi ruokatauot. Itsellä tästä pohkeet kiittävät ja jänteet eivät enää seisomisen jälkeen taivu kunnolla. Raveista suoraan tunti kotiin, jossa jo närkästyneet hevosenomistajat ihmettelevät miksei kuvia näy. Selität, että nyt ei ehdi/jaksa muokata kuvia, jolloin närkästyminen kasvaa. 

Lopulta seuraavana aamuna avaat tietokoneen ja lähetät tietokoneen näytöltä muokkaamattomia esimerkkikuvia omistajille. Painotat kolmeen kertaan jokaiselle, että ne ovat muokkaamattomia ja silti valitetaan valaistuksesta kuvassa, vaikka tietokoneen näyttö tunnetusti vähentää valoisuutta kuvassa. Annat suosiolla olla ja poistat kyseisen hevosen kuvat, koska et jaksa jokaiselle omistajalle lähettää puhelimen kautta pelkkiä esimerkkikuvia lähempää tarkastelua varten. 

IMG_0147

Ainiin – unohdin jo melkein! Jos saan noin 50€ yhdeltä ravipäivältä ja senkin vain muutamalta ostajalta, niin miinustetaan siitä muut kulut.

– Bensat 15€

– Ruuat 10€

Siinä tärkeimmät juoksevat kulut. Tuotoksi jää siis vain 25€, mikä sekin menee kameran ja objektiivien takaisinmaksuun. Se, että olenko itsekäs, koska en anna enää kuviani ilmaiseksi? En tiedä, mutta tajuttuani rahanmenetyksen ilmaiskuvista ja nähtyäni ilmaisten vesileimattomien väärinkäytön, olen ottanut käytännökseni tämän. Arvostan kuitenkin muita kuvaajia sekä etenkin niitä, ketkä eivät lapsilta vaadi ponilähtöjen kuvista rahaa.

Tärkeimmät syyni, miksi en enää luovuta kuvia ilmaiseksi:

 • Taloudelliset syyt – mitä järkeä menettää lähes 35€ ja muokata vielä kuvia monta tuntia ilmaiseksi?
 • Kuvien laaja väärinkäyttö – luvat olen antanut esimerkiksi Instagram-kuviin tai Facebook-päivityksiin, mutta en mm. sukupostiin, myyntikuviksi, vuokrauskuviksi tai esimerkiksi jakoon erilaisissa ryhmissä.
 • Jos en luovuta ilmaiseksi, en myöskään kuvaa. Ponilähdöt jätän yleensä kuvaamatta tai jos en, niin käytän kuvia omalla Instagramtililläni.

Matkat, itse kuvaaminen ja jälkimuokkaus. Prosessiin menee joskus moniakin päiviä tai viikkoja, mutta kaikki on lopulta hienojen kuvien arvoista. 

Kiitos.

14 thoughts on “KUVIEN TODELLINEN HINTA NIIDEN KUVAAJALLE!

 1. Oon niin samaa mieltä sun kanssa! Alotin vasta viime kesänä ratsastus- ja ravikisojen kuvaamisen ja laitoin kyllä ihan heti hinnaston mun sivuille, koska ei ole mitään järkeä antaa ilmaseksi kuvia. Eihän niitä kuvia mene paljonkaan, mutta on se pienikin tuotto jo hyvä juttu!

  1. Ja siitä pienestä tuotosta tulee myös motivaatiota jatkaa! Kiitos kommentista, kiva kun luit. 🙂

 2. Minulla kuvattavien omistajat ovat aina odottaneet kärsivällisesti että saan kuvat siirrettyä ja lähetettyä. Ovat sanoneet että “Joo ei mitään kiirettä”

  1. Mukavaa, että sinulla tuollaisia ”asiakkaina”. Suurimmaksi osaksi minunkin ovat samanlaisia, mutta näitä hoputtelijoitakin mahtuu aina joukkoon. Kiitos kommentista! 🙂

 3. Miksi sinä lähetät näytöltä kuvia omistajille? Lataa kuvat galleriaan ja anna sieltä katsoa, vesileimat päälle. Sitten ottavat jos ottavat, eikä sinun tarvitse saada pakkeja päin naamaa.

  “En tee kuvilla mitään”. Mikset voisi lähettää niitä esimerkiksi Sukupostiin ?

  Ja jos koet niin valtavana taakkana kuvaamisen, niin ehkä sun ei sitä kannattaisi tehdä.

  1. Näytöltä lähetän, koska oma kuvasivuni muisti on lähestulkoon täynnä. En myöskään ole löytänyt korvaavaa sivustoa ilmaiseksi. Sukupostiin lähettäessä kysyisin omistajalta luvan, mutta sen ylläpitäjänä ylimääräinen työsarka ei ole mukavaa.

   En koe taakkana, en niin missään vaiheessa sanonut. Kuvaaminen todella mukavaa ja kuten ylhäällä mainitsin, reissu tehtiin Instagram- sekä blogikuvia varten. Kiitos kommentista!

 4. Pisti silmään ja ihan mielenkiinnosta kysyn; miksi et halua, että kuviasi käytetään sukupostissa, myyntikuvissa yms? Se varmasti toisi näkyvyyttä sinulle ja kuvillesi.

  1. Ennen kerroin käyttöoikeudet kuville, mutta niitä rikottiin. Valokuvauspuolella en niinkään tarvitse näkyvyyttä, sillä kuvaan tavoitteellisesti omaksi ilokseni. Kyseisissä myyntikuvissa jne. ei siis ollut vesileimaa, eikä mainittu kuvaajaa. Kiitos kommentista, kiva kun luit! 🙂

 5. Itse kuvaan usein ravilähtöjä/ratsu kisoja ja muokkaan sekä lähetän ilmaiseksi yhdestä syystä-rakastan tätä harrastusta. Hevonen vie myös kamalasti kuluja ja harvoin maksaa penniäkään takaisin mutta se pidetään silti koska siitä tykätään. En ikinä ajattele harrastusta rahan lähteenä

  1. Sinun sekä minun tavat ovat molemmat oikein, mutta eikö ole hieman yliampuvaa vertaa hevoskuluja valokuvaukseen? 😀 Kiitos kuitenkin kommentista ja hyvä, että sinulla on mielipide.

 6. Tavallaan ymmärrän tekstisi pointin, mutta valokuvaus lienee niin sinulle, kuin tekstisi kohderyhmällekin pelkkä harrastus, eikä suinkaan se, millä leipä tienataan pöytään. Ja harrastukset harvoin ovat ilmaisia – päin vastoin, niistä maksetaan. Ratsastus maksaa, raviurheilu maksaa, tanssitunnit maksavat ja jalkapallojoukkueessa pelaamisestakin usein peritään jonkinlainen kausimaksu, miksi valokuvauksen tulisi poiketa muista harrastuksista? Tavoitteellista tai ei, ihan samalla tavalla muut harrastukset ovat menoerä, ei tulonlähde.

  Kuten itsekin mainitsit, valokuvaat omaksi iloksesi, eikö se siis riitä palkaksi? Varmasti sinulla on mahdollisuus valita, lähdetkö kuvaamaan muita vai et. Tapasi kirjoittaa asiasta antaa sellaisen kuvan, että haluat nostaa itsesi muiden yläpuolelle kertomalla millaisia uhrauksia teet muiden tähden; aika, raha, pakkasessa seisominen, selkäkivut ja oman vapaa-ajan tuhlaaminen. Ihan yhtä hyvin voisit kuitenkin käyttää aikasi johonkin muuhun, eikä tarvitsisi kestää ”raivostuttavia ja hoputtavia omistajia”.

  Miksi siis valokuvaat? Jos omaksi iloksesi, miksi se ei riitä? Miksi siitä pitäisi saada rahaa? Miksi muiden pitäisi rahoittaa harrastuksesi? Se on kuitenkin vain harrastus, ymmärrä se.

  1. Kiitos kommentistasi. Ilmeisesti ymmärsit kuitenkin postaukseni pointin hieman väärin. Omaksi iloksi on kuvata, mutta vielä mukavampaa on saada siitä hieman vaivanpalkkaa. Jokaisen ei tarvitse kuvaa ilmaiseksi, enkä harrasta valokuvausta vakituisesti. Ymmärrän pointtisi, mutta postausta en valituksena tarkoittanut. Jokaisella valokuvaajalla on samanlainen urakka, ei vain itselläni, Halusin postauksella avata vain työmäärää sekä siihen kulunutta aikaa. 🙂

 7. Itselleni tuli juuri samat asiat ja kysymykset mieleen kuin “ihmetys”-nimimerkillä kirjoittaneelle! 🙂 Aika mielenkiintoinen tämä negatiivinen ja valituksen täyteinen tyyli sulla kirjoitella ja ylläpitää tätä blogia, saat katsojia ja lukijoita paljon myös tämän negatiivisyyden kautta, mutta taidat sitä halutakkin?

  1. Kuten ihmetyksen vastauksessa kerroin, postauksen tarkoitus oli ilmeisesti ymmärretty väärin. Negatiivisuus ei ollut kuitenkaan pointtinani, koska tarkoituksena oli avata valokuvaajien työmäärää. 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *