RATSASTUS ON KIVEMPAA T. JANI

IMG_0017

Aivan ensiksi tämän postauksen alussa: annetaan pieni hetki sille, että olen saavuttanut tänä vuonna sadan postauksen rajan edellisellä postauksellani. Tavoite suoritettu!

(Tummennettujen sanojen selitykset postauksen lopussa.) Maanantaina 18.12.2017 oli vuorossa Agnen ensimmäiset ravit kahteen kuukauteen. Tällä kertaa en itse ollut ohjastajana, vaan Pukit vastaan tontut –haasteajossa meidän pukkina toimi Emma Väre. Lähtö oli Agnen ennätykseen verrattuna todella nopea, sillä paalulle pääsivät 2.57 aikaiset ja hitaammat ponit. Agnen oma ennätys on virallisesti 3.09, eli lähtö oli yli 10 sekunnin ylisarja.

Lähtölistat tulivat lähtöä edeltävällä viikolla, joten valmistautumisaikaa oli reilusti. En itse osaa enää jännittää raveja, vaikka ajaisin niissä itse. Pieni hysteria tulee tosin juuri silloin, kun olemme tekemässä lähtöä itse ravipaikalle. Itsellä pakkaaminen jäi aivan viimeisille minuuteille, vaikka olin koko aamupäivän kotona. Forssaan meidän piti lähteä noin puoli neljän aikoihin ja kaikkien yllätykseksi me pääsimme lähtemään ajoissa – mutta turhaan. 

Perille päästyämme sää oli jo aivan hirveä. Aina välillä satoi vettä, välillä taas lunta ja joissain kohdissa molempien sekoitusta. Lähdin Janin kanssa kävelemään varikkoporteilta Agnen luokse ja poni löytyikin hevoskopistaan tyytyväisenä – heinää suussaan tietysti. Agnella oli parhaillaan menossa kaunistautumishetki hänen valmentajansa kanssa ja jäimme siksi aikaa odottelemaan kopin ulkopuolelle. Janilla tuntui olevan hirveä kiire sisälle kahvioon, joten päästin hovikuvaajani lämmittelemään (tosin vasta viiden minuutin seisoskelun jälkeen).

IMG_0071

Valjastuksen aloitettuamme vesisade valtasi varikkoalueen. Meillä oli pieniä ongelmia myös valjastuksen suhteen, joten se ei ollut mikään nopea prosessi. Onneksi Agnen varusteet pyritään pitämään mahdollisimman vähäisinä, niin ei niiden kanssa pitäisi tulla kiire. Herralle oli kasvanut sitten viime näkemästä oikein paksu talviturkki, joten lähtönumeroiden kiinnitys oli ainakin minulle melkoinen operaatio. 

Koristeiden laiton jälkeen minun oli aika puolestaan hypätä kärryille. Sovimme Väreen kanssa niin, että hän nappaa ponin vasta lähtöön ja minä lämmitän sen. Lähtö oli 17:40, joten lähdimme kävelemään Agnen kanssa ehkä noin puolisen tuntia ennen lähtöä. Käveltyämme hetken, törmäsimme Pinjaan (emme kuitenkaan onneksi kirjaimellisesti). Pinjan ponilla oli myös lainakuski, joten kävelytimme poneja varikkoalueella jonkun aikaa. 

17:40 radalla oli ilmeisesti vielä joitakin ongelmia, eikä opetus- tai koelähtöä oltu ponilähdön alkamisaikaan mennessä saatu ajettua. Lopulta itse Agnen ponilähtö ajettiin vasta 18:10, eli 30 minuuttia virallisen alkamisajan jälkeen. Meitä varikolla ei juurikaan infottu ponilähdön alkamisajasta, eli saimme Agnen kanssa kävellä melkein tunnin. 

IMG_0061

Lähdön koittaessa näin Emman kokoontumispaikalla ja suuntasin Agnen kanssa sinne. Kuskivaihto tapahtui nopeasti ja nappasin Agnelta sen jälkeen loimen. Johanna otti siitä kopin ja kävin vielä kiinnittämässä orin sekin (ehkä hieman vaivalloisesti). Lähdin sen jälkeen kävelemään katsomon puolelle kuvauspuuhiin ja silloin Janikin liittyi seuraani. On tämä poniraviurheilu ilmeisesti hänelle niin uuvuttavaa.

Ponit saapuivat esittelyyn normaaliin tapaan ja kuvasin lähinnä Agnea sekä Pinjan ponia. Ihmettelin sitä, että osasin asetella kameran manuaaliasetukset tarpeeksi hyvin Forssan pimeään iltaan, mutta siinä kohtaa ponien esittely oli jo ohi. Agne volttasi paalulla, mutta etäisyyden takia en viitsinyt volttausta kuitenkaan kuvata. Matkaan päästiin jo ensimmäisellä yrittämällä, mikä oli todella hyvä asia. Agnella oli jaloissaan nimittäin hokit, eivätkä ne vaikuta positiivisesti herran juoksunkulkuun. 

Emma yritti heti alussa keulaan, mutta Agnelle tuli harmiksi laukka. Se ei juokse koskaan hyvin tauolta tulleena, sillä energiavarastot ovat ensimmäisessä startissa aina huipussaan. Lisäksi se oli lämmityksessä todella hyvä, eli tiesin jo startin kulun. Lähdön ollessa ylisarja, tuli poneja takaa aina yksitellen ohi. Viimeisessä kaarteessa oripoika oli harmiksi viimeinen, mutta ei siltä voitu odottaa yhtään enempää siinä sarjassa. Emma kertoi kuitenkin, että hän sai yhteisymmärryksen ponin kanssa vasta lähdön puolivälissä ja silloin oli jo lähes myöhäistä.

Kaunisrannan Harry Potter
Kaunisrannan Harry Potter / älä kopioi.

Varikolle tultuaan nappasin Emmalta ponin ja lähdin kävelemään Agnen kanssa. Jani uskalsi nyt tulla mukaan kävelemään kerrottuani sen, että matka ei ole pitkä. Kopille saavuttuamme annoin Janille ohjat ja hän kokeili istuutua ihka oikean ponin kärryille. Ratsastus oli kuulemma kivempaa, vaikkei hän ikinä ole kuitenkaan päässyt kunnolla ajamaan. Meillä on ollut puhetta, että josko saataisi Jani ponin kyytiin ensi vuoden Mölyraveihin. Siellä ei nimittäin tarvita ajolupaa. Lisäksi aion houkutella hänet vielä Vermon ravikoululle ajamaan hevosella.

Vaihdettiin varusteita purkaessa Johannan kanssa vielä loppusanat ja tavoitteet 20.12. ajettavalle Vermon startille. Agne ajetaan kevyesti tänään 19.12. ja toivotaan sen olevan hyvässä vireessä keskiviikon lähtöön. Sinne asetetaan tavoitteet hieman korkeammalle, sillä ylisarjaa on vain muutama sekunti.


Haasteajo = Lähtö, jossa ammatikseen ajavat aikuisohjastajat sekä nuoret ponikuskit ajavat kilpaa keskenään.

Paalu = Ensimmäinen mahdollinen volttipaikka. Sarjamäärityksessä paalulle pääsevät ponit, jotka ovat määritellyn perusmatkan ajan hitaampia tai juuri sen ajan kohdalla. Esimerkiksi Agnen lähdössä paalulla nopeimmat ponit saivat olla enintään 2.57 aikaisia tai hitaampia.

Ylisarja = Sarja, mikä on ponin ennätystä nopeampi.

Kokoontumispaikka = Ympyrä tai kohta, johon erityisesti ponit kokoontuvat varikolla ennen lähtöä heidän paikoilleen.

Keula = Lähdön johtava poni.

1 thought on “RATSASTUS ON KIVEMPAA T. JANI

  1. Apua, katsoin ensin, että tuo on lunta tuossa leuan kohdalla! Hauskoja nuo pukinparrat kuitenkin, jos nyt oikein päättelin 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *