SHETLANNINPONIIN YHDEKSÄSSÄ KUUKAUDESSA LÄHES 9000€?

IMG_0203 (2)

Vanhimmat lukijani varmaan muistavat sen ruskean pitkäharjaisen shetlanninponin, mikä oli minulla ylläpidossa viime vuoden heinäkuuhun asti. Muistin virkistämiseksi lisäsin siitä kuvan vielä tuohon ylös. Laskeskelin tässä yksi päivä kuluja, jotka olivat peräisin Ruusun ylläpidosta ja melkein vuoden ajalta kuluja kertyikin lähes 9000€. Tässä postauksessa kerron, mistä kulut olivat peräisin.

Tallivuokraa joutuvat maksamaan ne henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta omaan talliin. Asumme esikaupunkialueella Riihimäellä, joten tallinpito on täällä mahdotonta. Ruusu oli tuttuni tallilla, jossa se oli täysylläpidossa. Se tarkoitti siis sitä, että olin vapautettu karsinan siivoamisesta, tarhaan viemisestä/hakemisesta sekä ponin ruokien tekemisistä päivinä, jolloin en käynyt tallilla. 

Yllä luetellut asiat tein kuitenkin silloin, kun kävin tallilla. Tarhan siivous lukeutui myös tehtäviini. Tallilla ei ollut maneesia tai kenttää, joten käytimme pitkiä maastopolkuja hyväksemme ja treenasimme niissä ratsain, ajaen sekä taluttaen. Hinta vuokralle oli todella hyvä, 250€. Yhdeksässä kuukaudessa tallivuokrien hinnaksi tuli siis yhteensä 2250€.

Ruusu oli käyttöponi, eli raviponi, joten se tarvitsi väkirehuja saadakseen energiaa treenaamiselle. Sille ostettiin Feratonen rautalitkua, hintana 20€ per pullo. Racing-merkin rehut olivat meillä käytössä, ja jokaisen rehusäkin hinta oli aina 25€ ylöspäin. Rehusäkkejä ostettiin arviolta kahden tai kolmen kuukauden välein, eli noin neljä kertaa Ruusun aikana. Kolme rehusäkkiä tarttui matkaan mukaan jokaisella hakukerralla, eli yhden hakukerran hinnaksi tuli 80€. Neljä kerrataan 80€, joten Ruusun ruokien hinnaksi tuli noin 320€.

Tähän mennessä hinnassa on tallivuokra ja ruuat. Niiden yhteishinta on tähän mennessä 2570€. Ravireissuja meille kertyi kolme: Tampereelle (15,91€), Lahteen (7,71€) ja Forssaan (8,83€). Kaikki kerrataan kahdella, joten yhteissummaksi tulee 64,90€. Tähän en laske mukaan harjoitusravi- tai hiittausreissuja.

Hintana on nyt karsina (2250€) + ruuat (320€) + matkat raveihin (64,90€) = 2634,90€. Matkaa tuohon 9000€ on siis vielä reilusti.

IMG_0502

Pakolliset menot on nyt hoidettu. Sitten päästäänkin näihin hieman ylimääräisempiin kuluihin. Aloitetaan vaikka ihan varusteista:

Ponitraileri oli noin 4000€, kun ostimme sen todella vähäisestä käytöstä. Se oli siis miltei uudenveroinen, eli siksi noin kallis. Käytimme sitä Ruusun ajan, jonka jälkeen myimme sen 500€ halvemmalla pois. Poismyyntiä en nyt laske tähän, eli trailerin oston jälkeen hinta kasvaa 6534,90€ asti.

Ruusu tarvitsi potkupuomilliset kilpakärryt sekä koppakärryt. Nämä ostimme käytettynä, mutta kilpakärryjen hinnaksi tuli 350€ ja koppakärryjen hinnaksi sama. Hinta muodostuu 700€ molemmista kärryistä, eli potti kasvaa jo 7234,90€. Hevarilta ostimme lisäksi uuden pikalukkotekkelin 150€. Tekkeli on siis valjaiden osa, jossa ei ole kiinni häntä- maha tai muitakaan remmejä. Käytännössä siis vain silojen runko.

Vielä puuttuu kuluja, vaikka yhteishinta on tähän mennessä jo 7384,90€. Olenko maininnut kengityksistä ja eläinlääkärikäynneistä? Meillä Ruusu kengitettiin muistaakseni kolme kertaa kesäkenkään ja kaksi kertaa talvikenkään sekä hokkeihin. Kesäkengillä hintaa oli 60€, eli kesäkenkien hinnaksi tuli 180€. Talvikengät maksoivat Ruusulle 80€ per kerta, joten talvikenkien yhteishinnaksi tuli 160€. Nämä ovat siis arvioita, en muista tarkalleen kengitysvälejä.

Eläinlääkäri joutui meillä käymään kaksi kertaa. Ensimmäinen kerta oli Ruusun saadessa silmähaavan, kun se oli tarhassa riehunut. Käynnistä tippui postilaatikkoon arviolta 350€ lasku, jos oikein muistan. Toisella kerralla käynti oli noin 250€ luokkaa, Ruusun saadessa riviä takajalkoihin. Molempiin hintoihin lukeutuivat lääkkeet.

Rokotukset tekivät noin 30€ ja niitä tuli mielestäni kaksi. Se tekee yhteensä 60€. Raspaukset maksoivat taas 40€ luokkaa, niitäkin taisi olla kaksi. Tähän mennessä rahasumma on niinkin suuri, kuin 8424,90€. Vakuutuksia en summaan laske, koska en tiedä niiden hintoja.

IMG_0076 (2)

Enää rahasta puuttuu vain heräteostokset ja muut varusteet. Loimia oli Ruusulle entisiltä poneilta tarpeeksi, mutta sadeloimi jouduttiin mielestäni uusimaan keskimäärin 60€ hintaan. Kisavarusteet, eli silatyyny, korvahuput, enstex-loimi sekä silmälaput jouduimme ostamaan uutena. Korvahuput ja silatyynyn taisimme saada 45€ yhteishintaan, silmälaput 20€ ja loimen 35€.

Riimuja Ruusulle ostettiin myös ainakin 50€ edestä sekä nahkainen y-rintaremmi 30€ hintaan.

Muita juoksevia kuluja en enää keksi. Ehkä summasta puuttuu joiltain osin muutama satanen, mutta pääasialliset kulut ovat laskelmieni mukaan tässä. Ponille tarvitaan kilpailuihin tietysti myös vakuutus ja kilpailuoikeus, mikä maksaa vuodelta 30€.


 • Tallivuokra 2250€
 • Rehut 320€
 • Matkat 64,90€
 • Traileri 4000€
 • Kärryt 700€
 • Pikalukkotekkeli 150€
 • Kengitykset 340€
 • Raspaukset 40€
 • Rokotukset 60€
 • Eläinlääkärikäynnit 600€
 • Varusteet 240€
 • Kilpailuoikeus 30€

YHTEENSÄ: 8794,90€

1 thought on “SHETLANNINPONIIN YHDEKSÄSSÄ KUUKAUDESSA LÄHES 9000€?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *